A W488655 01Artan sıcaklıkla birlikte vücutta terleme oranı yükseliyor ve bu durum sıvı ile mineral kaybına yol açıyor. Beslenme uzmanları, bu dengenin korunmaması halinde halsizlik, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek, yazın günlük en az 2,5 litre su tüketilmesini öneriyor. Diyetisyen Ayşenur Koçer, her bireyin yaz aylarında en az 2,5 litre su içmesi gerektiğini belirterek, su ihtiyacının idrar renginden takip edilebileceğini söyledi. Koçer, "İdrar açık sarı veya saydamsa su tüketimi yeterlidir. Koyu sarı ise vücut susuz kalmış demektir" dedi.

A W488655 02Sıvı alımını destekleyen gıdalar önerildi

Uzmanlardan yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına yönelik uyarı
Uzmanlardan yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına yönelik uyarı
İçeriği Görüntüle

Koçer, yalnızca su değil, ayran, maden suyu, komposto ve ev yapımı soğuk içeceklerin de sıvı kaybını önlemeye yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, karpuz, kavun, domates ve salatalık gibi su oranı yüksek sebze ve meyvelerin sofralarda mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı. Zeytinyağlı enginar ve taze fasulye gibi sebze yemeklerinin hem hafif hem besleyici olduğunu kaydeden Koçer, ızgara balığın da sağlıklı ve protein açısından zengin bir seçenek olduğunu ifade etti.

A W488655 04Yazın yapılan hatalara karşı uyarı

Diyetisyen Koçer, yaz aylarında sıkça yapılan hatalara da değinerek, "Yetersiz su içmek, şekerli meşrubatları tercih etmek, meyve porsiyonlarını aşmak, fazla dondurma tüketmek, kızartma yemekler ve açıkta kalmış gıdalar sağlığı olumsuz etkileyebilir" şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak: İHA