Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Demir, yazın favori meyvelerinden karpuzun yıkanmadan kesilmesinin ciddi sağlık riskleri taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun tarladan sofraya gelene kadar yüzeyinde çeşitli mikroorganizmalar barındırabileceğini ve bu nedenle tüketim öncesi hijyenin hayati önem taşıdığını belirtti.
Prof. Dr. Demir, konuya ilişkin şunları ekledi: "Karpuz bildiğiniz üzere doğrudan tarladan sofraya gelen bir besin. Dolayısıyla tarladaki her türlü mikroorganizmayı taşıması mümkün. Özellikle kirli sularla sulanan karpuz tarlalarında mikroorganizma çeşitliliği daha fazla olabilir. Bu sebeple, gram pozitif ve gram negatif bakteriler, tifo ve salmonella gibi çeşitli mikroorganizmaların karpuzun dış yüzeyinde bulunabileceğini göz önünde bulundurmalıyız."
"Karpuzun kabuğundaki bakteriler, çatlak veya zedelenme varsa iç kısma geçebilir"
Karpuzun dış yüzeyinde bulunan zararlı bakterilerin, özellikle kabuğunda çatlak veya zedelenme varsa ya da yıkanmadan kesilmesi durumunda iç kısma geçebileceğini ifade eden Prof. Dr. Demir, bu durumun gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini belirterek, "Karpuzun kabuğunda herhangi bir zedelenme varsa, çatlama meydana gelmişse iç kısma geçme söz konusu olabilir ya da karpuz kesilirken dışarısı iyi temizlenmediyse ki mutlaka yıkanarak temizlenmesi gerekiyor, o zaman kesim anında da içeriye doğru dışındaki o bakterileri karpuzun içerisine doğru itmiş olmamız mümkündür.
Bu durumda ister istemez o bakterileri sindirim sistemine almamız söz konusu olabilir. En çok halkımızın korktuğu hastalıklardan birisi salmonelladır. İshal yapar, ateş yapar ki halk arasında tifo denilen mikroorganizmadır" ifadelerini kullandı.
"En kısa sürede tüketilmesi gerekiyor"
Prof. Dr. Ali Demir, karpuzu kesildikten sonra en kısa sürede tüketmek gerektiğini belirterek, "Eğer karpuz kesildiği zaman bir kısmı yenilip bir kısmı saklanacaksa üzerinin hava almayacak şekilde kaplanması, koruyucu bir şekilde kaplanması gerekir. Bir iki gün içerisinde onun tüketilmesi gerekir. Zaten tüketilmediği takdirde bozulma ile kendini göstermeye başlar. İster istemez bir enfeksiyon kaynağı olabiliyor.
Onun için en kısa sürede bir iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Dış kısmının hava almayacak şekilde kapatılması bozulmayı yavaşlatır, koruyucu bir faktör olabilir" şeklinde konuştu.
Karpuzu kesmeden yıkayıp yıkamadıkları sorusu yöneltilen vatandaşlardan bir kısmı karpuzu kesmeden önce mutlaka yıkadıklarını, bazıları da hiçbir zaman yıkamadıklarını söyledi.