Manisa'da 2025 sezonunun hasadına sayılı günler kala birçok çiftçinin deposunda halen kuru üzüm bulunuyor.
Bu durum elinde üzüm olan olmayan tüm çiftçileri endişeye sevk etmiş durumda. Özellikle üzüm fiyatının 2025 yılı ile beraber 200 TL'lere çıkmasını bekleyen bölge çiftçisi çok büyük hayal kırıklığı yaşadı.
Beklentinin 200 TL olduğu üzümün fiyatı 100 TL'yi bile zorlukla görüyor. Yaşanan bu fiyat düşüklüğü çiftçilerin aklında büyük soru işaretleri oluşturuyordu. Yeni sezon ise çiftçiler için adeta kabus gibi başladı.
Sezonun henüz başında tüm Türkiye'de olduğu gibi Manisa'da da yaşanan don felaketi üzümde rekolteyi ciddi oranda düşürdü.
Yapılan hasar tespit çalışmaları devam ederken, fırsatçılar yine gün yüzüne çıktı. Kuru üzüm kayısı, kuru incir gibi ürünlerde don felaketinin çok önemli hasarlara neden olması bu ürünlerin fiyatlarının da katlanmasına neden oldu.
Kuru üzüm fiyatı pazar ve marketlerde 200 TL civarında iken bir anda fiyat 450 TL'ye kadar tırmandı.
Fiyatın bu denli yükselmesinin çiftçiye ise hiçbir yansıması olmuyor. Elinde üzüm olan büyük şirketler kendilerine göre fiyatı azaltıp yükseltirken çiftçinin ürünü halen 100 TL gibi komik rakamlardan alınıyor.
Pazarda kuru üzümü almakta güçlük çeken tüketici memnun değil, kuru üzümü son olarak satmaya çalışan esnaf memnun değil, üretici zaten memnun değil bu zam kime yaradı esasında hepimiz biliyoruz.
Don felaketi ülke tarihinin en büyüğü gibi görünüyor!
Nisan ayının sonunda Manisa'nın içinde olduğu birçok şehirde büyük bir don felaketi yaşanmıştı.
Üzüm, kayısı, badem, fıstık ve incir gibi ülkemizde yetiştirilen neredeyse tüm yazlık meyveler bu felaketten yüksek derecede etkilendi.
Çiftçilerin tek isteği devlet desteği
Don felaketinin bu denli büyük olması ve sigortası olmayan çiftçilerinde çok büyük hasarlar alması sonrasında devlet yetkililerinin olaya el atması çiftçilerin en büyük dileği.
Özellikle vatandaşlar geçmiş olsuna gelen vekillerden borçlarının ertelenmesini ve faizsiz kredi verilmesini talep ediyor.
Henüz somut bir destek gelmedi
Zararın çok fazla şehirde ve büyük alanlarda olması devleti en çok zorlayan nokta gibi görünüyor.
Bazı şehirlerde küçük gübre desteklemeleri olsa da henüz çiftçinin isteğini yerine getirecek çapta önemli bir destek sağlanmış değil.