Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kışın kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzamasının fiziksel aktiviteyi azalttığını, buna yağlı ve şekerli besinlerin eklenmesiyle kilo alımının kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.
Uzman, kış aylarında tüketimi artan ev yapımı geleneksel gıdaların ise adeta birer şifa deposu olduğunu vurguladı. Ev yapımı salça, turşu ve tarhananın öğünlerde mutlaka yer alması gerektiğini söyleyen Güngör, “Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı ürünler hem bağışıklığı destekler hem de sağlıklı beslenmeye katkı sağlar” dedi.
Sıvı Alımına Dikkat
Güngör, soğuk havalarda vücut ısısının korunabilmesi için yeterli sıvı alımının çok önemli olduğunu ifade etti. Günlük en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirten uzman, bu miktarın bitki çaylarıyla da karşılanabileceğini sözlerine ekledi. Özellikle ıhlamur, adaçayı ve kuşburnu çayının tercih edilebileceğini söyledi.
Sağlıklı Yağlar ve Vitaminler Önemli
Kış aylarında yüksek yağlı besinlerden kaçınılması gerektiğini belirten Güngör, margarin yerine zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişlerin tercih edilmesini önerdi. Bağışıklığı güçlendirmek için A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin önemine dikkat çeken uzman, mevsimine uygun sebze ve meyve tüketiminin altını çizdi. Havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa ve maydanoz gibi sebzelerin; portakal, mandalina ve elma gibi meyvelerin kış beslenmesinde öncelikli olması gerektiğini söyledi.
Balık Beyin ve Kemik Sağlığı İçin Önemli
D vitamininin güneş ışınlarıyla üretildiğini hatırlatan Güngör, kış aylarında güneşten yeterince yararlanılamadığı için balık tüketiminin önem kazandığını ifade etti. Balığın, D vitamini, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot ve E vitamini içerdiğini belirten uzman, haftada 2-3 kez balık tüketilmesini önerdi.
Şeker Tüketimi Sınırlanmalı
Güngör, basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere yönelimin arttığını hatırlatarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük şeker alımının toplam enerji alımının en fazla yüzde 10’u kadar olmasını önerdiğini belirtti. Bunun yerine tam buğday ekmek, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar, kurubaklagiller ve şekeri azaltılmış tatlıların tercih edilmesini önerdi.
Kurubaklagiller ve Kuruyemişler Haftalık Beslenmede Olmalı
E vitamini kaynakları olan kurubaklagiller ve kuruyemişlerin kış beslenmesinde yer almasının önemine değinen Güngör, haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kurubaklagillerin; günde 20-30 gram ceviz, badem ve fındığın tüketilmesini tavsiye etti.




