2023 yılında Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Bağcılık Bölümü’ne başlayan Müşerref Üründü, öğrenim hayatını birincilikle tamamladı. Aynı dönemde Kooperatifçilik Bölümü'nde eğitim alan eşi Mete Üründü de başarıyla mezun oldu. Edindikleri teorik bilgileri pratiğe dönüştüren çift, bağlarında modern ve sağlıklı tarım tekniklerini uygulamaya başladı.

Kadın girişimci Müşerref Üründü, süreci şöyle anlattı:
“Kalıntısız üzüm yetiştirdik. Zirai danışmanımızla birlikte, insan sağlığına zararı olmayan biyolojik yöntemler kullandık. Gayet güzel sonuçlar elde ettik. Amacımız, karadüzen değil bilinçli üretici olarak üretim yapmak. Bu vizyonla üniversitede öğrendiklerimizi bağımıza taşıdık ve karşılığını aldık.”

Babamın vasiyetini yerine getiriyoruz
Çiftçiliğe adım atmalarına, 2021 yılında hayatını kaybeden baba Turgut Üründü’nün vasiyetinin vesile olduğunu belirten Mete Üründü ise şunları söyledi:

“Rahmetli babam, her zaman insan sağlığının önemini vurgulardı. O yüzden biz de onun izinden giderek mümkün olduğunca doğal ve kalıntısız üretime yöneldik. Eğitimle birlikte bu süreci daha bilinçli yürütmeye başladık. Şimdi eşimle birlikte hem öğrendiklerimizi uyguluyoruz hem de babamın mirasına sahip çıkıyoruz.”

Avrupa pazarı hedefte
Üründü çiftinin üretimi, sadece yerel değil uluslararası pazarda da dikkat çekiyor. Alaşehir Ziraat Odası danışmanı Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, yaptığı yerinde incelemede, bu üretim modelinin Avrupa pazarı için büyük önem taşıdığını vurguladı:

“Burada gördüğümüz üretim modeli, yüksek maliyetli ancak son derece sürdürülebilir. Biyolojik ve bakteriyel ürün kullanımı sayesinde MRL değerlerinin altında, neredeyse sıfır kalıntılı ürün elde edilmiş. Avrupa pazarı için en kritik konu bu. Üründü ailesi bu anlamda öncü bir model sunuyor.”

Kalıntısız üretici ödüllendirilmeli
Yalçın ayrıca, kalıntı oranı sıfır çıkan üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, bölgedeki diğer üreticilerin de benzer yöntemlere yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti:
“Hâlâ bazı alanlarda bilinçsiz ilaçlama yapıldığını görüyoruz. Bunun önüne geçilmeli. Ürün analizleriyle sıkı takip yapılmalı ve temiz üretim yapan çiftçiler ödüllendirilmelidir.”

Editör Hakkında