Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın şifa bulması üzerine ortaya çıkmış ve yaklaşık 500 yıldır devam eden, UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde de yer alan 485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali bugün sona eriyor.
Şimdi bu yıl gerçekleştirilen festival programlarında neler yapıldı atlamadan tek tek paylaşalım; Özellikle sabırsızlıkla beklenen festivalin son günü bugün (27 Nisan) da özenle hazırlanan ve Manisa protokolünün duası ile yapılan şifa kaynağı 8 ton mesir macunu Sultan Camii'nden halka saçılacak.
Dolu Dolu Festival sloganıyla 22 Nisan’da başlayan festival kapsamında Sıla, Can Bonomo ve Kenan Doğulu, konserleri, halk oyunları gösterileri, tiyatro oyunları ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Manisa’nın Mesir Tarihi” başlıklı söyleşisiyle Manisalılarla buluştu. Ortaylı’nın anlatımıyla şehrin zengin geçmişine ve asırlardır süren mesir geleneğine tanıklık etti. Festival boyunca her gün yapılan etkinlikler arasında yer alan Mesirden Doğaya Şifalı Buluşma ile Geçmişten Geleceğe Kadın Eli Sergileri’ de katılımcılara el emeğiyle şekillenen ürünleri keşfetme imkanı sundu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen doğa yürüyüşü, satranç turnuvaları, spor etkinlikleri ve hava gösterileri büyük ilgi gördü. Mesir Tenis Turnuvası'nın yanı sıra paramotor uçuş etkinliği gökyüzünde adrenalin dolu anlara sahne oldu. Festival kapsamında ayrıca Çim Hentbol Turnuvası da ilgiyle izlendi.
Mesir Macunu Festivali kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Gastronomi Panayır’ında Liseler Arası Yemek Yarışması düzenlendi. Manisa’nın yöresel tescilli ürünleri mesir macunu, asma yaprağı, üzümüyle hazırlanan yemeklerin yarıştığı heyecan ve lezzet dolu anlar yaşandı. Özellikle Mesir Macunlu yöresel lezzetler yarışması festivalde Manisa’nın zengin mutfak kültürünü ön plana çıkarma noktasında gayet güzel bir organizasyon olmuş.
Kıymetli okurlarım bugüne kadar birçok mesir festivalini takip ettik. Şu bir gerçek Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek bu festivalin Hakkını vermiş. Festivalleri değerlendirirken şehre gelen sanatçılardan ziyade festivalin ana teması ve şehrin ruhunun festivale yansımasına dikkat etmek lazım.
Özellikle bu festivalde Mesir’in anlam ve önemini betimlemesi için İlber Ortaylı anlatımı ve Manisa’nın lezzetli yemeklerini ön plana çıkarmak için ilk kez düzenlenen gastronomi panayırı, bin bir emekle ortaya çıkarılan el işi ürünlerinin sergilenmesi katılımcılardan tam not aldı.
Benim yıllardır bir eksiklik olarak gözlemlediğim bir husus; İlimizde gerçekleşen dünyaca ünlü bu festivalin tanıtımıyla ilgili Mesir festivali tanıtım videosu tvlerde ve sosyal medyada karşımıza çıktı izledik ama gelin önce Manisa’nın ilçelerinde merkezde veya kırsal mahallelerinde mesir festivalinin ne zaman olduğunu soralım.
Vatandaşın yarısından çoğu bilmiyor bilenler de gidemiyor ve bu festivalin düzenlendiği şehrin ilçelerinde olan bir olay üzülerek belirtmeliyim ki ilçelerimizde festivale gitmek isteyip de imkansızlık içinde gidemeyen kişi sayısı çok fazla.
Dünyaca ünlü festivalimizi dünyadan önce kendi hemşehrilerimizin tanıması ve yaşaması için çaba göstermeliyiz, festival Manisa merkezde sıkışıp kalmamalı, Mesir macunu festivalinin gelişini ilçelerdeki vatandaş hissetmeli ilçelerde festival ile ilgili tanıtım stantları kurulmalı, festival bayrakları asılmalı ,konserler yapılıp, mesir macunları saçılmalı temsili organizasyonlar yapılmalıdır.
Manisa da ki mesir festivali etkinlikleri içinde özellikle öğrenciler ve imkanı olmayan vatandaşlar için ücretsiz otobüs seferleri düzenlenmelidir. Dünyanın tanımasını ve gelip yaşamasını beklediğimiz Mesir Festivalini ne zaman önce ilçelerimiz tanıyıp yaşayabilirse işte festival o gün anlamlı olur.