6 ay önce en son 156. siyasi partinin kurulduğunu sizlerle paylaşmıştım. "Son durum nedir?" diye bir bakayım dedim. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın internet sitesindeki güncel bilgiye göre, en son 17.04.2025 tarihinde kurulan Kızıl Parti ile birlikte Türkiye’de faaliyette olan parti sayısı 175 oldu.
Türkiye’de çok partili dönem başladığından bu yana ülke pek çok parti ismi duydu. Bu partilerin bazıları halkta karşılık bularak iktidar olurken, bazıları da TBMM’ye girerek muhalefet görevini üstlendi. Ancak büyük heyecanla kurulan birçok parti, beklenen performansı gösteremeyerek halkta karşılık bulamadı ve tarihte yerini aldı.
Bugün ülkemizde siyasi parti sayısının 175’e ulaşmış olması son derece düşündürücü. Siyaset bilimciler bu konuda ikiye ayrılıyor: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte sayının arttığını söyleyenler olduğu gibi, parti sayısının yükselmesini doğal karşılayanlar da var.
Kurulan partilerin bazılarının ismini bile duymadan kendiliğinden feshedildiği veya kanuna göre yapmaları gereken yükümlülükleri yerine getirmedikleri için kapandıkları görülüyor. Seçimlerde yüzde 3 oy oranına ulaşamayan partiler hazine yardımı alamadıkları için zor günler geçiriyor. Genel merkez ve parti binalarının kira ücretleri ile kampanya giderleri, bir süre sonra büyük bir heyecanla kurulmuş bu partilerin il ve ilçe teşkilatlarının temsilcilerinin kararıyla kapanmasına neden oluyor. Şu anda ismini duymadığımız bazı partiler ise "Tabela Partisi" vaziyetine gelmiş durumda.